Főoldal
Könyvajánló
Médiagaléria
Kulin-bibliográfia
Írások Kulin Györgyről
A Kulin-emlékülésről
Megújult a Kulin-ház
Kulin György írásai
Linkek
 
Kapcsolat
Impresszum
Látogatók
1499330
 
Főoldal Írások Kulin Györgyről Centenáriumi Kulin-ünnepség Nagyszalontán
Centenáriumi Kulin-ünnepség Nagyszalontán Nyomtatás Elküldés emailben
Szerző: Csukás Mátyás | 2005. March 08., Tuesday

Szép téli napra ébredtek Nagyszalonta lakosai január 28-án; fagyos, hólepte, napsütéses reggelre. Mintha az időjárás is tudta volna, hogy ünnepi megemlékezésre készül a város: dr. Kulin György születésének száz éves évfordulójára.

A rendezvény Kulin György egykori lakóházánál kezdődött. Tornai Melinda, a rendezvény moderátora, pár szóban méltatta Kulin Györgyöt. Ezután egyperces néma főhajtással tisztelgett az egybegyűlt közönség, majd megkezdődött a koszorúzás. Elsőként a Polgármesteri Hivatal részéről Török László polgármester és Illyés Lajos alpolgármester helyezte el koszorúját. Ezt követően a Magyar Csillagászati Egyesület koszorúja került az emléktábla mellé, mellyel Mizser Attila főtitkár, Teplicky István titkár és Boros-Oláh Mónika egyesületi tag rótta le tiszteletét. A megyei RMDSZ képviseletében Pete István szenátor és Sóki Béla képviselő koszorúzott. Majd Márki-Zay Lajos csillagász, Kósa-Kiss Attila és Csukás Mátyás amatőrcsillagászok közös koszorúja került az emléktábla alá.

Image

Image

Image

Ezután az ünneplő közönség átsétált az Arany János emlékparkba, ahol Nagyszalonta jeles szülötteinek köztéri szobrai állnak. A Kulin-szobor előtt Mizser Attila tartott beszédet, majd következett a szobor megkoszorúzása. Itt is elhelyezte koszorúját a Polgármesteri Hivatal, a Magyar Csillagászati Egyesület, a megyei RMDSZ, Márki-Zay Lajos csillagász, Kósa-Kiss Attila és Csukás Mátyás amatőr csillagászok, továbbá Tóth Imre, Sarkad polgármestere, Balogh Zoltán a Hajdúböszörményi Önkormányzat, s egyúttal az MCSE Hajdúböszörményi Csoportja nevében, valamint a Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a RMDSZ helyi szervezete, a MIDESZ helyi szervezete, az Arany János Művelődési Egyesület és az Arany János Irodalmi Kör.

Image

A program a Magyar Házban folytatódott. Az emlékkiállítást Csukás Mátyás nyitotta meg. Beszédében röviden összefoglalta Kulin György életútját, pályájának fontosabb szakaszait, életművének jelentősebb eredményeit. A kiállítás anyagát Márki-Zay Lajos, Kósa-Kiss Attila és Csukás Mátyás állította össze az MCSE segítségével. Kiállításra kerültek könyvei, cikkei, róla szóló megemlékezések, tucatnyi levél és néhány távcsőtükör, melyeket már nem tudott befejezni.
A kiállítás után a meghívott politikusok rövid köszöntőjét hallhattuk: Pete István szenátor, Sóki Béla képviselő és Tóth Imre, Sarkad polgármestere mondta el ünnepi gondolatait.

A köszöntők után Márki-Zay Lajos diavetítéssel egybekötött előadása következett. �Az Emberről és Univerzumról Kulin György szellemében" című színes előadás, ugyanarra a kérdésre próbált választ adni, amelyikre Kulin György is kereste a választ számos könyvében: hol a helye az embernek az Univerzumban? A sok személyes élménnyel megtűzdelt előadás és a magával ragadó stílus a terembe varázsolta Gyurka bácsi szellemét.

A rendezvény befejezéseként megtekintettük Orha Zoltán Az égbolt apostola c. dokumentumfilmjét, amely Kulin György munkásságát mutatta be. A film befejeztével ismét Márki-Zay Lajos lépett a mikrofon elé, és átnyújtott Nagyszalonta polgármesterének, Török Lászlónak egy borítékot, melynek tartalmát a Kulin-ház tatarozására ajánlott fel. Egyúttal felkérte Mizser Attilát, hogy ha lehetséges, a MCSE szervezzen gyűjtést erre a célra. Mint utóbb megtudtuk, a tatarozási terv már elkészü lt, már �csak" a helyi tanács kell jóváhagyja, illetve a költségvetésből kell kigazdálkodni az ehhez szükséges összeget, mely kb. 500 millió lej, azaz 3,3 millió Ft. A meghívóban utolsó programként szerepelt még a távcsöves bemutatás is, de a borult ég miatt erre nem került sor. Sajnos a közönség nem részesülhetett "Galilei-élményben", ennek ellenére egy szép megemlékezés emlékével gazdagodva hagyhatta el a Magyar Házat.

(A Kulin-ház homlokzati felújítására szánt adományok egy elkülönített számlaszámra küldhetők, a következő bankszámla-számra: Bay Zoltán Inf. Szakk. Isk.; OTP 11733027-20047153. Aki adakozik, feltétlenül írja rá a csekkre, vagy átutalásra azt, hogy "Kulin-ház felújítására". Hozzájárulását köszönjük!)


Ajánlat:
A megemlékezés képgalériája

Gyűjtés a nagyszalontai Kulin-ház felújítására

 
 
 
Az oldal tetejére