Főoldal
Könyvajánló
Médiagaléria
Kulin-bibliográfia
Írások Kulin Györgyről
A Kulin-emlékülésről
Megújult a Kulin-ház
Kulin György írásai
Linkek
 
Kapcsolat
Impresszum
Látogatók
1367905
 
Főoldal Írások Kulin Györgyről
Kulin-emléktábla a Polaris falán
Szerző: kulin.mcse.hu | 2015. January 30., Friday

2015. december 28-án emléktáblát avattunk az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban Kulin György születésének 110. évfordulóján.

 

A hatvanadik születésnapra
Szerző: kulin.mcse.hu | 2016. April 26., Tuesday

Ponori Thewrewk Aurél verses köszöntőt írt Kulin György 1965. január 28-i születésnapja alkalmából.

 

Az égbolt mindenkié
Szerző: MCSE | 2014. March 20., Thursday
2005-ben jelent meg Srganer Márta kötete, amelyben Kulin Györgyről olvashatunk megemlékezéseket, méltatásokat, kiegészítve az addigi legteljesebb bibliográfiával. A kötet anyaga most pdf-ben is elérhető, a kibővített bibliográfia pedig tartalmazza a 2005-2014 közötti Kulin-vonatkozású anyagokat is.
Kulin György sírjánál
Szerző: Mizser Attila | 2009. November 01., Sunday
Múltidéző gondolatok halottak napján, Kulin György sírjánál.
70 éves A távcső világa
Szerző: Mizser Attila | 2012. January 05., Thursday

Hetven évvel ezelőtt, 1941-ben jelent meg A távcső világa: a könyv, amely megváltoztatta a magyarországi amatőrcsillagászatot.

 

Kulin-filmek
Szerző: Mizser Attila | 2012. January 05., Thursday

Két filmet ajánlunk Kulin György tisztelői figyelmébe, a Hobbym: a csillagos ég című legendás dokumentumfilmet, és Az égbolt apostolát.

 

Kiállítás Kulin Györgyről és az MCSE-ről
Szerző: Rezsabek Nándor | 2006. November 16., Thursday

Image

2006. november 14-én az MCSE megalakulásának 60. évfordulójára emlékező előadás és ünnepség részeként "Kulin György és a Magyar Csillagászati Egyesület" címmel a Polaris Csillagvizsgálóban megnyílt az Egyesület történetét — Kulin György munkásságát, az 1946-49 közötti ős-MCSE-t és az 1989-ben újjáalakult szervezetet — bemutató tárlat. Képriportunkban a csillagda földszinti helyiségében, az intézmény hivatalos nyitvatartási idejében megtekinthető tárlat avatásán készült fotókat láthatják Olvasóink.

Egy csésze kávé Kulin Györggyel
Szerző: Erőss Ágota, Nők Lapja, 1978/4 | 2006. June 26., Monday
Az MCSE Soproni Helyi csoportjának tagja, Szabó Tibor a Nők Lapja egy 1978-as, megsárgult példányában lelt e cikkre, melyet az alábbiakban teljes egészében közlünk. Köszönjük Szabó Tibor és Kiss Gyula segítségét e kedves anyag felkutatásában.
Számomra emberformáló tudós volt Gyurka bácsi
Szerző: Szoboszlai Endre | 2005. November 21., Monday

Ma is tisztelettel emlékezem Dr. Kulin Györgyre

Egy emberke, fiatal vagy ifjú felnőtt, bizonyára sok felnőttel, tanárral találkozik iskolai évei során, de csak kevés olyan egyéniség van, aki valami miatt meghatározó lesz az ő további életútjára. Ilyen életút-meghatározó embernek ismertem meg – több mint három évtizeddel ezelőtt – Dr. Kulin György csillagászt. Azt az embert, akire jómagam – csakúgy, mint sok-sok ezer hazai amatőr vagy szakcsillagász – ma is nagy szeretettel és tisztelettel emlékezem.

Rendhagyó megemlékezés Gyurka bácsiról
Szerző: Bartha Lajos | 2005. May 03., Tuesday

Száz éve született Dr. Kulin György
(Nagyszalonta, 1905. január 28. — Budapest, 1989. április 22.)

Szubjektív emlékezés Kulin György tanár úrra
Szerző: Paál Zoltán | 2005. April 27., Wednesday

Több, mint ötven éve: 1950 szeptemberében léptem be a Könyves Kálmán Gimnázium I/A osztályába, friss első osztályosként. Nem volt az épület idegen: "latinosként" az általános iskola V., VI., VII. osztályát az épület második emeletén végezhettük, oktatóink nagy része a gimnázium tanárai közül került ki. Irtam erről pár sort a Könyves 90. évfordulójára kiadott könyvbe is. Most megtisztelés, hogy Kulin tanár úrról is írhatok pár emlékező sort.

Centenáriumi Kulin-ünnepség Nagyszalontán
Szerző: Csukás Mátyás | 2005. March 08., Tuesday

Szép téli napra ébredtek Nagyszalonta lakosai január 28-án; fagyos, hólepte, napsütéses reggelre. Mintha az időjárás is tudta volna, hogy ünnepi megemlékezésre készül a város: dr. Kulin György születésének száz éves évfordulójára.

100 éve született Kulin György
Szerző: Mizser Attila | 2005. February 16., Wednesday

Van nekünk, magyar csillagászat-kedvelõknek egy szeretve dédelgetett havi lapunk, a címe: Meteor. Hónapról hónapra visszük postára a 2000 borítékot, benne a Meteorral, mely szellemi táplálékot, lelki felfrissülést jelent mindazok számára, akiket megérintett a csillagok világa, vagy ahogy Kulin György szokta volt mondani, megérintett a Galilei-élmény; a távcsöves rácsodálkozás az égbolt jelenségeire. Küldtük a Meteort a határon túlra is, hiszen ott is vannak magyar amatõrcsillagászok. Romániába is küldtük és küldjük ma is, és nem csupán magyaroknak, hanem románoknak is – a csillagászat szeretete ugyanis nemzetek fölötti dolog, jó lehetõség arra, hogy különbözõ népek fiai barátokká váljanak.

Együtt fociztam Kulin Györggyel
Szerző: Keszthelyi Sándor | 2005. January 28., Friday

Első csillagászati élményemben keveredett a félelmetesség és a komikusság. Még 9 éves sem voltam, harmadikos általános iskolás, amikor véletlenül belekeveredtem egy majdnem teljes napfogyatkozásba. Már előző nap szóltak a tanárok, hogy másnapra hozzunk magunkkal ablaküveg-darabokat és gyertyákat, így 1961. február 15-én, ezen a hideg, tiszta, napsütéses szerda reggel ezekkel érkeztem a pécsváradi iskolámba. Az első óra helyett egy szaktanár robogott végig az osztályokon, elhadarva a napfogyatkozással kapcsolatos tudnivalókat. Mi, éretlen gyermekek, alig vártuk, hogy meggyújthassuk a gyertyákat, jól összecsöpögtethessük a padokat, és végre kormozhassuk az üvegdarabokat.

Kulin György emléktáblájának avatására
Szerző: Ponori Thewrewk Aurél | 2005. January 19., Wednesday

Kulin György emléktáblája a nagyszalontai házon, ahol ifjúkorát töltötteTisztelt ünneplő közönség, kedves Barátaink!

Olyan egyéniség indult hosszú útjára e házból, amilyent az élet egy-egy területére legfeljebb egyet-kettőt tud felmutatni az emberiség évszázadonként. S ha ez a terület a legegyetemesebb tudományok közé tartozik, mint a csillagászat, úgy ez az egyéniség is egyetemes, tehát nemzetiségek felett álló.

Kulin György ravatalánál
Szerző: Ponori Thewrewk Aurél | 2005. January 18., Tuesday

Búcsúzni jöttem Kulin Györgytől

— mint a TIT Országos Elnökségének Tanácsadó Testülete tagjától,
— mint az Uránia Csillagvizsgáló megalapítójától, egykori igazgatójától és munkatársától,
— mint a Planetárium Tanács vezetőségi tagjától,
— mint a Magyar Csillagászati Egyesület megalapítójától és egykori elnökétől,
— mint a Csillagászat Baráti Köre megalapítójától és örökös elnökétől, végül
— mint régi munkatárstól és baráttól.

Közelebb a csillagokhoz - Dr. Kulin György születésének 90. évfordulójára
Szerző: Bartha Lajos | 2005. January 18., Tuesday

— No, kiskomám, akkor most megmutatom neked, hogyan lehet a húsz centi gyújtótávolságú lencséből negyven centiméteres fókuszú távcsövet csinálni! — Előkapott egy félig teleírt lapot az íróasztalán tornyosuló papírhalomból, és máris gyors számolásba kezdett (a kétjegyű számokat mindig fejben szorozta). — Szóval ha ide teszed a fókusznyújtó lencsét, akkor éppen megkétszerezi a gyújtótávolságot...

Kulin György és az amatőrök
Szerző: Mizser Attila | 2005. January 13., Thursday
ImageHa végigtekintünk az elmúlt évszázad magyarországi csillagászatának történetén, két nagy egyéniséget kell említenünk: Konkoly Thege Miklóst és Kulin Györgyöt. Konkolyról kevésbé köztudott, hogy a csillagászat népszerűsítése mellett pártolta a csillagászatkedvelőket, az amatőrcsillagászokat is, azonban a 19/20. század fordulójának társadalmi viszonyai még nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy a műkedvelők mozgalommá szerveződjenek. A 20-as, 30-as években működő Stella Csillagászati Egyesületet pedig elsodorta a gazdasági világválság. A mozgalom megteremtésének nagyszerű, egyszerre szép és egyszerre nehéz feladata Kulin Györgyre várt, aki csaknem öt évtizeden keresztül fáradhatatlanul szervezte az amatőröket, ellátta őket szakmai tanácsokkal, távcsövekkel, műszerekkel, és mindenekelőtt megteremtette a bemutató csillagvizsgálók magyarországi hálózatát. Ez a hálózat ma is a csillagászati ismeretterjesztés, az amatőrcsillagászat legfontosabb bázisát jelenti. Kulin fáradhatatlanul végezte munkáját, akkor is, amikor a csillagászati szerveződések számára kedvező szelek fújtak, de akkor sem adta fel, amikor munkáját minden eszközzel igyekeztek ellehetetleníteni: tette a dolgát az 50-es évek száműzetésében, és tette a dolgát 80 év fölött is, fáradhatatlanul, méltatlan, megalázó körülmények között.
60 éve alakult meg a Természettudományi Társulat Műkedvelő Csillagászati Alosztálya
Szerző: Rezsabek Nándor | 2005. January 06., Thursday

ImageA magyarországi amatőrcsillagász mozgalom jelentős fejezete, valamint Egyesületünk jogelődjének, az 1946-tól 1949-ig működő Magyar Csillagászati Egyesület közvetlen előzménye volt az idén hatvanadik éve a Királyi Magyar Természettudományi Társulat Csillagászati Szakosztályának kebelén belül szerveződött Műkedvelő Csillagászati Alosztály. Írásunkban a szervezetileg 1943 végén megszületett, tevékenységét pedig 1944 őszéig kifejtő, és a második világháborús időszak ellenére igen sikeresen működő csoportosulás történetének legfontosabb mozzanatait foglaljuk össze.

Kulin György szobrának avatására
Szerző: Ponori Thewrewk Aurél | 2005. January 18., Tuesday

Több mint 60 évvel ezelőtt, kezdő egyetemista koromban, mint leendő csillagász harmadmagammal hallgattam Wodetzky professzor égi mechanikai fejtegetéseit. Egy nap meglepetve láttuk, hogy a terem leghátsó sorában három idős férfi ül, és szorgalmasan jegyzi a professzor előadását. Lehettek úgy 35 évesek. Az egyiket azonnal felismertem, mert az újságok akkoriban sokat írtak róla. Kulin György volt. Akkor már tudtam, hogy Szalontán született, és sok kisbolygót fedezett fel. Érdekelt a sorsa, érdeklődtem felőle. Az idősebb szaktársaktól megtudtam, hogy az egyetemet Budapesten végezte matematika-fizika szakon, de hiába szerezte meg a tanári oklevelet, évekig nem kapott állást. Végül mint állástalan diplomás, valami igen csekély díjazásért a Sváb-hegyi Konkoly-alapít ványú Asztrofizikai Obszervatóriumba küldték — adminisztratív munkára. Itt került szorosabb kapcsolatba a csillagászattal. Gyermekkorában Szalontán élte át az 1910-ben földközelbe került Halley-üstökös által keltett rettegést — és ez a kisgyermeki élmény sokáig távol tartotta őt a csillagok világától. A csillagvizsgálóban aztán lassanként beletanult a gyakorlati szakmai munkákba is. Mint fiatal munkatársat, befogták a kisbolygók kutatásába. Ez bizony unalmas, sőt telenként kimondottan kellemetlen, kínos, „favágó” munka volt: órákon át a távcsőben látható fonálkereszten tartani egy csillagot, és azonnal helyesbíteni a távcsőirányítását az égbolt forgásának ütemében mozgató óramű-motor járásának apró eltérései szerint. Így készült sok ezer fényképfelvétel. Ezeket aztán sorra ki kellett mérni, a kis nyomokat azonosítani ismert kisbolygók számított helyzeteivel. De előfordult, hogy ezeknek a foltocskáknak nem volt ismert megfelelője: tehát a fénykép készítője új kisbolygót talált. És Kulin György, ott léte első öt évében 45 kisbolygót fedezett fel.

<< Első oldal < Előző oldal 1 2 Következő oldal > Utolsó oldal >>

Eredmények 1 - 20 / 23
 
 
 
Az oldal tetejére